Kardiochirurgové FN Olomouc vyhráli noční boj o život pacienta. Pomohl mimotělní oběh

4. 8. 2023

Profesionalita lékařů Kardiochirurgické kliniky, vynikající spolupráce s personálem Oddělení urgentního příjmu a moderní medicínské vybavení – harmonická součinnost těchto tří faktorů zachránila před několika měsíci život 48-letého pacienta, který byl již při transportu do Fakultní nemocnice Olomouc dlouhé desítky minut oživován. K obnově životních funkcí a návratu muže do běžného života pomohla lékařům specializovaná technologie pokročilé resuscitace s využitím mimotělního oběhu v rámci tzv. ECMO centra.

  • Kardiochirurgové zachránili život podchlazeného pacienta díky mimotělnímu oběhu.

 

„Podchlazení vedlo u muže k zástavě srdce a krevního oběhu. Po opožděné laické resuscitaci převzali péči o pacienta kolegové ze záchranné služby, ale než jsme jej napojili na mimotělní oběh uběhlo 96 minut,“ vzpomíná na případ z konce ledna letošního roku MUDr. Jan Juchelka z Kardiochirurgické kliniky FN Olomouc. V té chvíli byla tělesná teplota pacienta pouhých 24,1 °C a EKG monitorace vykazovala fibrilaci komor, tedy smrtelně nebezpečnou poruchu srdečního rytmu. „Mimotělní oběh sloužil nejen k obnově plně kompetentní krevní cirkulace a okysličení, ale taky k aktivnímu ohřevu krve pacienta,“ vysvětluje kardiochirurg. Při tělesné teplotě 30 °C díky tomu došlo ke spontánní obnově srdeční akce. Mimotělní oběh nahrazoval funkci pacientova srdce a plic celkově po dobu 129 minut. „Pacienta jsme ještě během tohoto operačního výkonu po dosažení běžné tělesné teploty odpojili od mimotělního oběhu a ve stabilním stavu předali do péče lékařů anesteziologicko-resuscitačního oddělení,“ popisuje lékař.

Z umělého spánku byl pacient probuzen hned následující den. „I přes dlouho trvající zástavu srdce a resuscitaci nejevil známky významnějších neurologických následků a po týdenní hospitalizaci jsme jej propustili do domácí péče,“ konstatuje Jan Juchelka. Na šťastném konci příběhu se podle něj podílel nejen ochranný vliv podchlazení na mozkové a orgánové funkce, ale zejména dostupnost technologie mimotělního oběhu a spolupráce resuscitačního týmu se sloužícími kardiochirurgy a odborným personálem Oddělení urgentního příjmu.

„Byl to sice výjimečný případ, ale opět prokázal, že technologie pokročilé resuscitace za pomocí mimotělního oběhu a samotná existence ECMO centra má opodstatnění, protože zachraňuje životy,“ zdůrazňuje lékař Kardiochirurgické kliniky s tím, že počet pacientů indikovaných k připojení mimotělního oběhu během resuscitace se ve fakultní nemocnici pohybuje v rozsahu jednotek až desítek případů ročně.

  • ECMO centrum Fakultní nemocnice Olomouc je vybaveno moderní technologií pokročilé resuscitace s využitím mimotělního oběhu. 

Kardiochirurgická klinika hledá lékařskou posilu. Přidáte se do týmu? Pro podrobnosti klikněte na obrázek.